Egy radiátor körüli hercehurca

Egy radiátor nem rendelkezik tudattal és saját akarattal, mégis igen nagy galibát tud okozni egy teljesen átlagos család életében is. De hogy egy radiátor mégis mi miatt tud ennyire beleszólni a mai emberek életébe, annak több oka van. Először is az, hogy a radiátor alapvetően a része már a mérsékelt éghajlati övben lévő lakások fűtésének. Nem azért van ez így, mert a radiátor olyan „hű de sok” dolgot tud, hanem mert modern világunk alapvető igényeit elégíti ki egy jó ár-érték arányú, minőségi radiátor.

Az akkor még új radiátor

Soha nem felejtem el édesapám tekintetét, amikor beszerelték hozzánk az új fűtési apparátust és az új radiátor, ill. radiátorok ott álltak becsomagolva az előszobában és a garázsunkban, persze jó sok helyet elfoglalva. Jó pár hétig ott állt már mindegyik radiátor becsomagolva szépen a sarokban, mire hozzáláttunk a kicsomagolásukhoz. Olyan óvatosan fogtuk mindegyik radiátor dobozát, mintha maga a frigyláda lenne a kezünk ügyében és gondos odafigyelésünk eredményeként egyetlen radiátor sem sérült meg. Sem a szállítása, sem pedig a tárolása és a kibontása során nem keletkezett karcolás egyik radiátor külső felületén sem. Hűen követtük a radiátor vásárlása során lelkünkre kötött instrukciókat, melyeket az általunk kiszemelt radiátor áruház helyszíni eladója és üzletvezetője mondott nekünk. Ennek leglényegesebb eleme az volt, hogy bármely radiátor kicsomagolása során kerüljük azoknak éles tárggyal való közvetlen érintkezését, gondolunk itt élesebb és hegyesebb csavarhúzókra, bontó szikékre és a csúcsosabb bútorsarkokra – ezek mind „ellenségei” a radiátor külső bevonatának. Mindegyik radiátor szállítása és sérülése során figyelni kellett még, hogy nehogy odaütődjön keményebb tárgyakhoz, mert egy ilyen találkozás szintén kárt tehetett volna radiátor anyagában.Radiátor bolt – www.radiator-arak.hu

radiator

Óvd a radiátor felületét

Hogy miért igényel ilyen körültekintést és óvatosságot egy frissen és újonnan vett radiátor? Azért, mert ez a radiátor egy úgynevezett lemezes lapradiátor volt. Valóban, tehát itt nem a régi, nehéz öntvényradiátorokra kell gondolni, hanem már amilyeneket ma is szinte kivétel nélkül építenek be új építésű lakásokba. Lemezes radiátor volt egyrészt, mert acélból hengerelt és kivágott, majd domborított lemezekből készült, melyeket modern hegesztési technológiával egymáshoz erősítettek, így lett belőlük egy kvázi zárt tartály, ami bírja a nyomást, amivel feltöltik és működtetik. Aztán meg lap alakú a radiátor, Ventil radiátorok mert küllemét tekintve lapos a képződmény, mint egy vastagabb lap. Ez a radiátor típus azért készült ezzel e technológiával és ebből az anyagból, mert a tapasztalatok szerint jóval nagyobb hőátadási felületet lehet kiképezni a fondorlatosan megmunkált lemezekből – ez jóval alacsonyabb bemenő teljesítményt igényel magától a fűtésrendszertől is, hiszen pusztán a felületi geometria okoz számottevő hatásfok növekedést a teljesítményfelvétel-hőleadás viszonyát tekintve. A gyártási technológia során alkalmazott védőgázos hegesztés pedig szavatolja a hegesztési folyamat során az összehegesztendő anyagok összeolvadását, a stabil hegesztési varratképzést és ezáltal a jó minőségű varratot – legalábbis elviekben.

Kilyukadt a radiátor

Itt volt nálunk a probléma, ugyanis az említett hegesztési varratképződés egy igen kényes fizikai-kémiai folyamat, ugyanis a hegesztési varratban salak és gázzárványok is képződhetnek, ha a folyamat paramétereit nem hangolták be megfelelően, illetve a hegesztés során keletkező olvadt fémet nem óvták megfelelően valamilyen védőgázzal, nehogy oxidálódjon a varrat. Egy manapság gyártott radiátor esetén – megfelelő gyártótól vásárolva persze – a radiátor garanciális cseréje egyértelműen a szolgáltatás részét képezi.

radiátor

Szerencsénkre mi is megfelelő helyen vásároltunk és megfelelő gyártótól. Úgyhogy még garanciaidőn belül jeleztük is nekik a meghibásodást. Az üzlet kiküldött egy szakembert, hogy vizsgálja meg a hibát. Sok vizsgálni való igazából nem volt rajta, kilyukadt és csöpögött, a vak is láthatta. Úgyhogy ahogy sejtettük, a szerelő is a radiátor cserét javasolta. Próbáltuk megtudakolni, hogy mit tehetünk mi, hogyan kerülhetjük el ezt a fajta, vélhetően típushibát, de csak legyintett. Ez sajnos olyasmi, amit lapradiátornál nem lehet kikerülni. Általában nincs ilyen gond, de néha bizony becsúszik a hiba.

Egyetlen dolgot tudott mondani, aminek láttuk gyakorlati hasznát: az élettartamot ne a használatba vételtől számítsuk. Akármilyen körültekintően tárolják is a radiátor készülékeket, ha éveket áll raktáron, ugyanúgy korrodálódik, mintha üzembe helyeztük volna. Szóval nem árt megnézni a gyártási évet, és az alapján kalkulálni a teljes várható élettartamot.